Katie Smyth i Terri Chandler, duet stojący za studiem florystycznym Worm London , dzielą się wskazówkami na temat tego, które kwiaty suszyć, różnych metod suszenia i jak dekorować po zakończeniu.
Suszone kwiaty idealna na dekorację!
To bardzo satysfakcjonujące, gdy kwiat, który kochasz, pięknie wysycha. Daje kolejną szansę na kreatywność i pozwala zaaranżować kwiaty na nowe i różne sposoby. Przemiana od świeżego do suszonego jest różna, czasami zmiana jest subtelna, ale często jest dość wyraźna. Czasami dość nudny świeży kwiat naprawdę pojawia się po wyschnięciu. Wszystko zasługuje na drugą szansę!
Tak wiele florystyki opiera się na świeżych kwiatach, ale jak wszyscy wiemy, utrzymują się one tylko kilka dni. Wspaniale jest móc stworzyć coś, co będzie trwało przez długi czas, zwłaszcza podczas robienia prezentu lub czegoś do domu.
W miesiącach zimowych nie ma prawie takiego samego wyboru kwiatów. Naszym rozwiązaniem jest gromadzenie letnich kwiatów, które wysuszyliśmy, aby mieć więcej opcji do pracy poza sezonem.
Pomaluj suszone kwiaty za pomocą farby!
Niektóre z naszych ulubionych roślin do wyschnięcia to duże tropikalne liście, takie jak palmy wachlarzowe. W naszym studio zawsze mamy wybór tych wysychających. Kształty, kolory i tekstury tych liści po wysuszeniu są wspaniałe; są efektowne wizualnie i doskonale sprawdzają się w domu.
Jak wysuszyć kwiaty?
Istnieje wiele sposobów suszenia kwiatów: suszenie na powietrzu, prasowanie i suszenie w piasku to tylko niektóre z procesów, z których często korzystamy. Suszenie na powietrzu to najłatwiejsza technika suszenia kwiatów. Może to być tak proste, jak powieszenie ich do góry nogami w wiązkach, ale zawsze upewnij się, że środowisko nie jest wilgotne, ponieważ zachęci to bakterie do rozwoju między łodygami, a wiązka zacznie gnić. Pamiętaj, aby przed powieszeniem pozbawić kwiaty wszelkich liści. Ciemne, dobrze wentylowane pomieszczenie to najlepsze miejsce do wyschnięcia. Kratki z drutu kurczaka są dobre dla kwiatów z dużymi główkami. Po prostu umieść łodygę przez otwory z główkami kwiatów u góry
Małe główki kwiatowe i małe gałązki liści są idealne do wyciskania, a wszelkie resztki zapewniają stały dopływ do prasy. Wyglądają prosto i ładnie na zaproszeniach, menu obiadowym lub kartkach okolicznościowych, a często jesteśmy o nie pytani.
Suszone kwiaty dobrze sprawdzają się również w połączeniu ze świeżymi kwiatami. Mogą dodać twardszą, kolczastą teksturę do każdej kreacji, nadając jej coś ekstra. Suszone trawy są również dobre w użyciu, ponieważ mogą zapewnić bardziej miękką, bardziej puszystą konsystencję.
Niektóre z kwiatów, które naszym zdaniem wyglądają świetnie po wysuszeniu, to: mimoza, hortensja, achillea 'Parker’s Variety’, czosnek (cebula ozdobna), strąki czarnuszki, trawiasta trawiasta trawiasta, krokosz barwierski, trawa pampasowa, ostropest. , słoma, lawenda morska, palma wachlarzowata i strąki maku.